Бананите. Любим на много хора плод, който, освен че е вкусен и

...
Бананите. Любим на много хора плод, който, освен че е вкусен и
Коментари Харесай

Бананите: Ето защо са полезни и трябва да присъстват в менюто ни!

Бананите. Любим на доста хора плод, който, освен че е апетитен и наличен целогодишно, съдържа в себе си и една купчина потребни хранителни субстанции и изгоди за здравето. В тази публикация ще се срещнем от близко с тях и ще научим за какво е добре да се хапват постоянно.

Полезни ли са бананите?

Да, без подозрение! Бананите са превъзходен източник на пектин (вид фибри) калий, магнезий, както и на витамин C и витамин В6.

Накратко, можем да кажем, че те са добър асистент в предварителната защита на диабет вид 2, подкрепят отслабването и поддръжката на нервната система, а и за производството на бели кръвни телца. Всичко това – с помощта на богатото си наличие на B6.

Освен това бананите са и превъзходен източник на антиоксиданти.

Калият, който се съдържа в бананите, пък е превъзходен асистент в пълноценната работа на сърдечно-съдовата система, а и поддържа водното наличие в клетките на тялото ни в норма.

А що се отнася дохранителеният състав, един средно-голям, обелен банан (около 130-140 гр.) съдържа: 110 kcal ; 0.3 гр. мазнини ; 1.1 гр. белтъчини ; 30 гр. въглехидрати (от които 10% са фибри)

Банани – преимущества за психическото здраве

Бананите могат да оказват помощ и в поддържането на положително психическо здраве, защото са богати на жизненоважната аминокиселина триптофан. Тялото преработва триптофана в серотонин – невротрансмитер, отговарящ за положителното въодушевление. Триптофанът оказва помощ и в производството на мелатонин – хормон, отговарящ за регулирането на сънят.

Като приказваме за сънят – витамин В6 и магнезият също го подобрят, а както към този момент разбрахме – бананите са заредени и с тях!

Как оказват помощ бананите при намаляване?

Един приблизително огромен банан може да достави на тялото ни над 10% от нужните фибри за деня. А фибрите усъвършенстват храносмилането и чревното здраве, пък и засищат добре.

И защото са богати на фибри, само че и вкусни – бананите се оказват чудесна композиция от усет и хранителност, които вършат спазването на хранителен режим за намаляване една концепция по-лесно. С банани можем да заситим глада за сладко, като в това време се заредим с фибри и други потребни субстанции, без да одобряваме доста калории или огромно количество храна като цяло.

Как оказват помощ бананите в тренировките?

За тези от нас, които упражняват постоянно, бананите са превъзходен избор за предтренировъчно или следтренировъчно междинно хранене. Бързо-усвоимите въглехидрати, които съдържат, дават на тялото нужната лесно-достъпна сила, за консумиране по време на тренировката, а подсиленото произвеждане на серотонин и допамин, в композиция с антиоксидантните им свойства, усъвършенстват превъзмогването на оксидативния стрес по време на подготовка и по този начин – подкрепят положителното физическо показване.

Може ли да се прекали с потреблението на банани?

Да, може. Като с всяко друго нещо – в случай че прекалим с тях, даже и вкусните, потребни банани могат да ни докарат неприятности. Преди всичко – те са плод. А колкото по-зрял е един плод, толкоз е по-високо наличието на захари (прости въглехидрати) в него. Редовното похапване на банани или каквито и да е други сладки храни, без добра зъбна хигиена, може да докара до утежняване здравето на зъбите.

В допълнение, несъразмерната консумация на банани може да докара до главоболия и унесеност, породени от аминокиселините в тях, които уголемяват кръвоносните съдове.

Но когато приказваме за „ невъздържание с бананите “ и страничните резултати от това – става въпрос за консумация на 5-6 и повече банана всеки ден… Малко хора имат сходен банкет в менюто си, тъй че тези опасности са по-скоро рядко срещани и незначителни за елементарният човек.

Препоръчителният дневен банкет е до 2-3 средно-големи банана на ден.

Ако се придържаме към тази норма, можем умерено да се насладим на усета и потребните им свойства, без да се тормозим от възможни странични резултати.

Бананите – забавни обстоятелства и малко история:

За да приключим публикацията с малко по-забавна и забавна информация, събрах и споделям с теб и няколко забавни обстоятелството, свързани с добре-познатият ни жълт плод:

- Бананите са, може би, един от първите култивирани плодове. С доказателства за това, датиращи от към 8000 год. пр.Хр.

- Банановото дърво в действителност не е същинско дърво, а по-скоро многогодишно тревисто растение, съгласно класификациите на ботаниката.

- В света са познати над 1000 разнообразни типа банани. Но в това време – съвсем всички банани, които се продават в комерсиалната мрежа и които познаваме и консумираме – в действителност са изкуствено осеменени и клонирани от един единствен вид.

- Има форма на банана (или по-скоро негов братовчед) наречена „ плантайн “. Това са не толкоз сладки плодове, които, за разлика от елементарните банани, се употребяват за готвене и не се употребяват в недопечен тип.

- Според книгата с Рекордите на Гинес – върхът за най-бързо изяден банан (без ръце) е 20.33 секунди и е подложен през 24.10.2021 година във Англия.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР